Kellett nekem őszintének lennem?Elmesélem az egyik bizalmasomnak a bajomat, az pedig finoman, de mégis határozottan küld el oda, ahonnan az egész életem indult. "Tulajdonképpen nem értem mi bajod van?" Első haragban megorrolok rá, elvégre tudnia kell! De miből is sejthetné, hogy mi bánt valójában, amikor egy szerepet játszok. Mindenkinek. Mindenhol. Már azt sem tudom, hogy ki vagyok. Belenézek a tükörbe és azonnal felveszem a pózt.

Érdekes, hogy ha egy nő alkoholista, akkor azt ciki felvállalni. A szenvedélybetegségnek ezen fajtája mindig is cikisebb lesz egy nőre nézve, mint egy férfire. Talán azért, mert ha a férfi iszik és bírja, az macsós. De ha egy nő iszik, akkor:


-fiatal korban: ribanc, biztos így akarja felhívni magára a figyelmet


-idősebb korban: megdugni való, vén rongy


Abban a világban élünk, amikor mindenért kaphat az ember egy kényelmetlen stigmát. Viszont az a szlogen is igen nagy reklámfelületet élvez, ami azt hangoztatja, hogy vállald fel önmagad.
Már az arcunk sem rezzen, ha valaki felvállalja, hogy pornózott. Sőt. Előbb megbocsájt a társadalom egy ilyen múlttal rendelkező nőnek, mint egy alkoholistának.
Ironikus, hogy amikor ezt írom, akkor a kolléganőm monitorjára pillantva egy hazai celeb lány képe díszeleg, amit egy meseszép tájon készítettek.
-Szeretném utálni, de ő meg merte tenni azt, amit mi nem- mondja fáradt hangon. Önkéntelenül szalad ki a számon a kérdés:
- Hogy érted?-
Két gyermekes elvált, negyvenes nő, akin látszik, hogy megtörte az élet, de az is, hogy pár évvel ezelőtt kifejezetten szép volt. Most is az, csak már az arcára van írva a sztorija, ami nem éppen sikertörténet.
-Ha újra kezdeném, én is érdekből választanék pasit. A szerelem idővel elmúlik, a tested megváltozik a szülés után, és a férjed hiába ismételgeti, hogy ő csak téged szeret, a fürdőszobában éppen egy ilyen csajra gondolva veri ki magának-
Azt hiszem még nem dolgozta fel, hogy a férje lelépett egy 25éves, pofátlanul bomba testű lánnyal. Belemélyed az internetes lány képébe és inkább mondja önmagának, mint nekem.
-És te örökre megmaradsz asszonynak. És a pasid biztos nem véletlen dugott félre, a te hibád, mert fogni mert rajtad az idő, és ha végigfekszel az ágyon, akkor már a gravitáció is ellened dolgozik- már szólni sem merek, én is a gyönyörű modell lányt nézem.
-Egy vesztes MILF maradsz, aki gyerekkel a nyakán már sokkal nehezebben lesz ismét boldog. Ha lesz egyáltalán. Tudod mit gondolok?- a hirtelen nekem szegezett kérdés hallatán kissé megszeppenve rázom meg a fejemet.
- Ha újra kezdeném, kurva lennék. Akkor is ugyanúgy megöregszem, de legalább elmondhatom, hogy a vasalatlan ruhákon és koszos edényeken kivűl mást is láttam az életemben. Ezekért a nőkért hagynak minket el, amikor már nem feszes a seggünk. Ezek meg fiatalkorukban kiélik magukat, élnek! Aztán 40évesen felszednek valami hapsit, de már nem a pénzéért, mert azt addigra összedugták maguknak. És ha a kapcsolat mégis bukta, akkor is van mire visszaemlékezniük. Te meg emlékezhetsz arra, hogy tanultál, tisztességes voltál, férjhez mentél, néha eljutottál ide-oda, de akkor is az első számú dolgod az volt, hogy ellásd a családot, mint egy robot, aztán végül dobva lettél-
Némi ellenszenvet kezdek érezni a modell lány iránt, aztán inkább elfordítom a fejemet, hogy ne agyaljak az elhangzottakon.
Pár perc múlva a kolléganőmre nézek. Még mindig a modellt nézi.
-A kurvák a mennyországba kerülnek. A nők pedig a magány poklába- olyan mély szomorúság van a hangjában, hogy elszorul a torkom.

Szeretném azt mondani neki, hogy munka után igyunk meg közösen valamit, de nem akarok neki rosszat. Majd ő is kijön belőle. Majd...a reménynek elvégre nincsenek nagy igényei.